2012. november 21., szerda

KILÓFALÓ KUGLÓF

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy él még a nagymamám. Nálam jobban már csak Kis Mazsola boldogabb. Egyszerűen imádja a a nagyit illetve a dédit! Természetesen a dédi ettől szárnyra kap és olyan dolgokat is produkál, amit az Ő korában már nem kellene! Mit is? Kis Mazsola csak annyit mond:
- Dédi feküdjünk le a szőnyegre!- közben a nagy barna szemivel huncutul mosolyog. 
Persze a dédi máris megteszi!! Közösen hemperegnek és nagyokat kacagnak! Istenem, boldog percek, órák.
De azért engem is megajándékoz ilyen percekkel a dédi. Igyekezett mindent megtanítani nekem, amit csak tudott. Az egyik kedvencem a kuglófja. Egyszerűen isteni, semmihez nem foghatóan könnyed, de mégis tartalmas. A mazsola szemek csak úgy mosolyognak kifelé a csoki barna és aranysárga tésztából!! Hű, de finom! Persze én rögtön KILÓFALÓT csináltam belőle! Hmmmm, KUGLÓF csupa nagy betűvel! Igaz a mazsolát kihagytam belőle:-((((


A dédimami Kilófaló Kuglófja




Hozzávalók:
55 dkg Kilófaló lisztkeverék kelt tésztához, 15 dkg nyirfacukor, 8 dkg Delma Light margarin megolvasztva, 3 egész tojás, 10 csepp Ezerédes, 1 zacskó porélesztő, 2 teáskanál vaníliakivonat,  1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 3,5 dl langyos 1,5 % tej, 2-3 evőkanál keserű kakaó

1. Egy nagy tálba tesszük az össze hozzávalót, kivéve az olvasztott margarint és a kakaót. Most jöhet a dagasztás míg cseppen az eresz. (megizzad a homlok:-)))). Már korábban írtam, hogy ez a liszt nem úgy viselkedik, mint a fehér liszt. Először kicsit nehézkesebb, jobba ha kicsit pihentetve van. Majd újra  kell dagasztani. Végül mikor már majdnem kész jöhet bele az olvasztott margarin.
2. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt kb 1/3 részébe kell a kakaót beledolgozni. Újra kelesztjük.
4. Közben alaposan kimargarinozunk egy kuglófsütő formát.
5. A fehér (pontosan a házi tojástól aranysárga) tésztát kinyújtjuk kb 1 cm vastagra, a másik tésztával ugyanígy  járunk el és a fehér tésztára terítjük. Szépen felcsavarjuk, koszorút formázunk belőle és az előkészített formába tesszük. Újra kelesztjük kb 20 percig.
6. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd 160 fokon még 15 percig. A formában hagyjuk pihenni kb 10 percig, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. (már ha sikerül kibírni addig :-)))))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése