2011. december 22., csütörtök

Mézes puszedli Andi kedvére (a dédi receptje szerint)

Ahogy korábban már írtam, imádom a mézes recepteket. Készítettem már mézes mikulást, mézes puszedlit. Ez egy újabb mézes puszedli, de ezek az édes, fahéjas drágaságok fehér, cukormázas köntösbe bújtak. Igen finomak és a legfontosabb, hogy a dédi  receptje alapján készültek.

Mézes puszedli cukormázas köntösbe

Hozzávalók:
A puszedlikhez:
18 dkg cukor, 1 dl víz, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 púpos teáskanál fahéj, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 25 dkg méz, 55 dkg liszt
Cukormázas köntöshöz: 2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor

1. A puszedlikhez a cukrot elkeverjük a vízzel (a dédi szavaival: Kislányom, keverd el a cukrot a vízzel, hogy felolvadjon), majd hozzáadjuk  az egész tojást és a tojássárgáját. Alaposan összekeverjük.
2. A mézet egy kis edényben felforraljuk és a tojásos cukros keverékhez adjuk. (a dédi szavaival: a mézet jól forrald ám fel, majd a tojásos keverékhez öntsd hozzá, de gyorsan keverd, mert különben édes tojásrántottát kapsz, ha a forró méz kicsapja a fehérjét)
3. Végül keverd össze a lisztet a fahéjjal, szódabikarbónával és ad a tojásos keverékhez. 1 éjszakát jó, ha pihen.

4. Másnap kb 3 cm átmérőjű korongokat formázunk a tésztából és kissé kikent tepsibe rakjuk. A sütőt elő melegítjük 170 fokra, majd kissé mérsékeljük a hőmérsékletet és kb 10-15 perc alatt készre sütjük a puszedlikat. (a dédi szavaival: szép pirosas, rózsaszínesre süsd angyalom) Egy nagy tálba tesszük őket.
5. A cukormázhoz a fehérjéket összekeverjük a cukorral és gőz felett habbá verjük. Nem kell nagyon keményre, mert akkor nem lehet kiszedni az edényből. (a dédi szavaival: még folyjon a fehérje, mert különben nem jön ki a habverőből sem, és nem lehet elosztani a puszedlikon). Ha kész a hab akkor beborítjuk vele a mézes finomságainkat. Finoman rázogatjuk a tálat, ezzel is segítjük, hogy a sütik belebújjanak a selymes cukormáz köntösükbe.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm!!!! Ez a nap szaladgálós-rohangálós, ügyintézős volt, s e lelki nassnak köszönhetően mégis van vmi kis lélekmelengető vidámság benne :)
    A dédi pedig angyali, a tanácsai aranyat érnek!
    Az ízletes látványtól felidéződnek bennem a múlt ízemlékei. Köszönöm, ez kedves, találó karácsoyi figyelmesség volt tőled, nekem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen!! Bemegyek a kamrába és utánajárok egy némely darabnak! Ha a kis egerek nem ették meg, akkor küldök nektek! De nem csak virtuálisan! Ha esetleg megették az egerek, akkor sütök az ünnepekbe és küldöm!!!
    Puszi
    Mazsola

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!!!!!
    ui.: tapasztalt ex táncoló egér tulajdonosként tudom, hogy az egerek nem részesítik előnyben az édes ételeket :) szerintem azért ilyen kis rövidke az életük is :( az én Benimnek a szotyi volt a kedvence, mondjuk passzolt a fekete-fehér bundájához :) meg kellett zabálni, ahogy pucolta, s ette a kedvenc csemegéjét! hiányzik :( de én a szotyit azóta se tudom olyan profin lehántolni :)

    VálaszTörlés