2011. december 4., vasárnap

Advent második vasárnapja december 4.

Ma egy újabb finomsággal kedveskedem a családnak. Ezt a receptet már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak, de valahogy mindig elmaradt. De most itt a remek alkalom.
Jó korán keltem, de megérte!!! Nemcsak egy finom rétes, hanem az advent egész ízvilágát ötvöző csemege. A finoman fahéjas mézespuszedli, az inycsiklandó aszalt gyümölcsök, a fanyarkás dió, és a krémes mascarpone. Hmmmm...


Adventi rétes
Hozzávalók:
a tésztához
2 dkg  olvasztott vaj, 25 dkg liszt (fontos a jó minőségű liszt, mert különben nem lehet kinyújtani), csipetnyi só, 2 tojássárgája, 1,5 dl víz, melybe teszünk 1 kávéskanál 10 % ecetet, 2 dkg olvasztott vaj a rétes megkenéséhez
a töltelékhez:
10 dkg  őrölt dió, 10 dkg őrölt mézes puszedli, 5 dkg olvasztott vaj, 5-5 dkg aszalt és apróra vágott sárgabarack és szilva, 5 dkg mazsola, 2 tojássárgája, 8 dkg barna cukor, 2 púpos evőkanál mascarpone, 1 teáskanál cukrozott citromhéj, 1 teáskanál reszelt narancshéj

1. A tésztához a lisztet, a sót, az olvasztott vajat, a tojássárgájákat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az ecetes vizet és alaposan kidolgozzuk, míg rugalmas és selymes tésztát nem kapunk. Majd kitesszük egy lisztezett deszkára és addig csapkodjuk a deszkához, amíg, puha és hólyagos lesz. (itt aztán ki lehet élni az elfojtott érzéseinket, a rétesnek csak jót tesz a csapkodás :-))))) Közben lisztezni kell a deszkát. Végül cipóvá formázzuk, és letakarjuk egy forró vízzel kiöblített lábossal. 1 órát pihentetjük.

2. A töltelékhez a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd összekeverjük a dióval, mézespuszedlivel, aszalt gyümölcsökkel, citrom és narancshéjjal. Végül hozzáadjuk a mascarponét.

3. A tésztát egy abrosszal leterített asztalra tesszük, kissé meglisztezzük, majd kb 50 x 80 cm vékonyra nyújtjuk, illetve kézzel hártyavékonyra kihúzzuk. Nem baj ha néhol kiszakad.

4. A tésztát meglocsoljuk az olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajra a tölteléket. A rétest az abrosz segítségével szépen feltekerjük, majd egy olajozott tepsibe tesszük. Tetejét megkenhetjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.

Ízlés szerint tehetünk rá porcukrot. Hidegen és melegen is nagyon finom.


















1 megjegyzés: