Ez az a süti, amit ha egyszer megkóstolsz, akkor nem enged el! Mindig és mindig újra kell sütni. Soha, semmi nem elég belőle. Először mikor évekkel ezelőtt sütöttem, kicsit macerásnak tűnt. de ma már csak úgy pikk-pakk összeütöm! Kicsit olaszos beütése van, de a pikáns ribizli lekvár teszi igazán magyarrá. Az eredeti receptet Lajos Marinak köszönhetjük.
Lekváros ravioli
Hozzávalók:
450 g finomliszt, 1/2 kk sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, 12 csepp mandulaaroma, 275 g lágy margarin, 150 g porcukor, 1 zacskó Borboun vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja
200 g finom ribizli lekvár, 1 tojás és 1 kávéskanál tej a sütik megkenéséhez
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A tojást kissé felverjük, majd belecsepegtetjük az aromákat.
2. A margarint robotgéppel habosra keverjük és fokozatosan hozzáadjuk a tojást, vaníliáscukrot és a porcukrot, további öt percig keverjük.
3. Kicseréljük a habverőt dagasztóspirálra, majd a tojásos keverékhez adjuk fokozatosan a lisztes keveréket és a citromhéjat. Két cipót formálunk belőle és 1 órára hűtőbe tesszük.
4. Az egyik cipót kinyújtjuk 2 mm vastagságúra és kb 6,5 cm átmérőjű szaggatóval köröket szaggatunk. Ez kb egy normál pogácsa szaggató mérete, de lehet kissé cakkos szélűvel is készíteni, így még szebbek lesznek. A tojást ketté választjuk és a kissé felvert fehérjével megkenjük őket. A közepükre egy kis kanálnyi lekvárt teszünk. Ezek lesznek a raviolik alsó részei.
5. A másik cipót szintén kinyújtjuk és kiszaggatunk korongokat, melyek közepét késsel vagy pizza vágóval kereszet alakba bevágjuk. A lekvárral töltött korongokra tesszük és egy 4,5 cm-es likőrös pohár segítségével kissé összenyomjuk a két korongot. Ezáltal kapják meg jellegzetes formájukat, (a lekvár finoman kibuggyan, hmmm...), majd sütőpapíral bélelt tepsibe tesszük őket.
6. A raviolikat megkenjük a tojássárgájás tejes keverékkel és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig gyönyörűen aranylóra.
A lekvár kibuggyan akár egy forró láva, istenem ez már a mennyország!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése