Ha korán kelsz (már pedig vasárnap tuti sport a csimotáknak, hogy korán kelnek), neked is elkészül!
Mákvirág kalács
Hozzávalók:
500 g liszt, 100 g margarin megolvasztva, 100 g kristálycukor, 1 zacskó porélesztő, 3 dl langyos tej, 10 g só, 10 g vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vanília kivonat
1 zacskó máktöltelék (bevallom a Tescoban találtam, csak tej kell hozzá és KÉSZ),6-8 evőkanál tej, 1 narancs reszelt héja
1 tojás a kenéshez
1. A lisztet egy megfelelő méretű edénybe tesszük a közepébe kis mélyedést készítünk, a langyos tejből kb 1 dl a mélyedésbe öntünk, hozzáadjuk a porélesztőt, pici cukrot. Kissé összekeverjük. (kovászt készítünk)
2. Ha a kovász megkelt, adjuk hozzá a többi hozzávalót: olvasztott margarint, kristálycukrot, maradék tejet, sót, vaníliás cukrot, tojássárgáját, citrom reszelt héját és a vanília kivonatot és dagasszuk belőle közepesen lágy tésztát. Pihentessünk, míg duplájára megkel.
3. Közben készítsük el a tölteléket, adjuk a mákhoz a tejet és a reszelt narancshéjat.
4. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb 40x70 cm-re, kenjük rá a tölteléket. Tekerjük fel és formázzunk belőle koszorút. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe A végeket jól dolgozzuk össze.
5. Majd vágjuk be kb 2 cm-enként, természetesen nem kell átvágni a szeleteket. Végül szépen forgassuk ki a szeleteket, mint a virágszirmokat.
6. Hagyjuk kelni kb 20 percig. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 50 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése