Sáfrányos kalács
alias
Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 3 kiskanál só, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 kg liszt, 2 g sáfrány
1 tojás a kalács megkenéséhez, mazsola
1. Egy lábosban felolvasztjuk vajat, hozzáadjuk a tejet és kézmelegre hűtjük. Egy nagy tálba elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejes vaj keverékét, és jól lekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojást, meg a sáfrányt, alaposan kikeverjük.
2. A liszthez hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és puha rugalmas tésztává dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát. Az egyik feléből készülnek "Luca macskái". Ehhez a tésztát természetesen 13 darabra osztjuk, kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat kb 30 cm hosszú hurkákká sodorjuk, majd S betűt formázunk belőlük. Szépen sorba a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kelesztjük 20-30 percig, majd tojással megkenjük a cicusokat és mazsolát teszünk az S betű kis kacskaringójába. 180 fokon kb 15-20 percig sütjük.
Kis Mazsola dolgozik! Simogatja a macskákat! |
4. A maradék tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és kb 50 cm hosszú hurkákra nyújtjuk. Majd szépen egymás fölé helyezve végüket beloknizva tepsibe rakjuk. Kelesztjük 15-20 percig, majd tojással megkenjük és a mazsolát a loknik végébe tesszük. Már csak 20 perc sütés és kész a "paphaj".
és végül..... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése