Először alaposan megmostuk a paradicsomokat, majd elnegyedeltük.
A paradicsomokat feltettük főni egy nagy fazékba. De éppen csak addig, amíg (mami féle szakzsargon)a paradicsom rottyan egyet. Míg kissé megfő, hogy könnyebben tudjuk paszírolni.
Ilyen volt:
Ilyen lett:
Most jön az igazi munka. Paszírozás. Megszabadítani a héjától és a magoktól a paradicsomokat és nem utolsó sorban kinyerni az isteni nedüt belőle. Maminak van egy szuper kis masinája. Íme munka közben:
Ennyi marad a paradicsomból:
No és a lényeg:
A paradicsom levet vissza kell tenni főni kb 10 dkg cukor társaságában (10 kg paradicsomhoz számítva), míg a habját el nem tűnik. (nos igen ez egy újabb mami féle szakzsargon) Ez kb 1 óra volt. Kevergetni kell, mert képes és odaég. Hiába a paradicsom is édes és a cukor is benne van.
Közben el lehet készíteni a szebbnél szebb üvegeket. Nos én kis mazsola bébiitalos üvegeit használtam. Betettem a mosogatógépbe és egy 60 fokos programon kimosogattam és lefertőtlenítettem az üvegeket.
Ha nem áll rendelkezésre ez a szuper masina, akkor az alaposan elmosogatott üvegeket és tetőket bele kell tenni egy megfelően nagy fazékba, vízzel feltőlteni és főzni őket. Akárcsak a cumis üveget.
Ha készen vannak az üvegek és a paradicsomlé is elfőtte a habját, akkor jöhet a legjobb rész. Üvegbe tölteni a levet, lezárni és szárazdunsztba tenni.
Azt hiszem a paradocsom befőző szezonak még nincsen vége.
Hamarosan jön egy újabb gasztro érdekesség: sárga paradicsomból paradicsomlé
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése