2012. szeptember 23., vasárnap

Ígéret szép szó!!!

Igen tudom már egy jó ideje megígértem, hogy felteszem a Somlói torta receptjét!!! Ténylég. Bocsi, bocsi.....
Most megteszem!!!!

Somlói torta


A torta 3  féle piskótából készül: kakaós, diós, és sárga. 26 cm átmérőjű tortaformához
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
6 tojás, 4 kanál rétesliszt, 2 kanál kakaó, 6 kanál cukor, 1,5 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só
Diós piskóta
6 tojás, 4 kanál rétesliszt, 2 kanál darált dió, 6 kanál cukor, 1,5 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só
Sárga piskótához:
6 tojás, 6 kanál rétesliszt, 6 kanál cukor, 1,5 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só
Krém töltelék
1 liter tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, cukor ízlés szerint
Szirup:
fél liter víz, 10 dkg cukor (illetve ízlés szerint, mert ezt soha nem szoktam mérni ;-)))), 1 kis csomag mazsola, 1 citrom reszelt héja
kakaó

1.A piskótákat azonos módon sütjük:
A tojásokat a cukorral és a csipet sóval nagyon nagyon habosra verjük robotgéppel! Igen jól olvastad, nem kell külön, külön felverni a habot és a sárgáját. Mikor már majdnem kiugrik a tálból a hab, akkor félre tesszük a habverőt és kézi habverővel folytatjuk. Lisztet, sütőport (kakaót vagy diót) óvatosan apránként hozzászitáljuk a felvert tojásokhoz. Beleöntjük a kikent tortaformába, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a piskótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült. Kihűtjük, majd félbevágjuk mindegyiket.
2. A krémhez felforralunk 9 dl tejet, közben a maradék 1 db-ben feloldjuk a pudingport és a cukrot. A forró tejbe öntjük és felfőzzük a pudingot.
3. Elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral, mazsolával  és a reszelt citromhéjjal.

4. Összeállítás:
Az első félbevágott karikát  (mondjuk a kakaós)alaposan meglocsoljuk a sziruppal, rákenünk egy adag pudingot, majd rárakjuk a második félbevágott piskótát (diós). Szintén meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a pudingot. Rátesszük az utolsó piskótát (sárga). Szintén meglocsoljuk sziruppal és és megkenjük pudinggal. Így elkészült az emeletes tortánk alsó nagy része.

A maradék fél piskóta karikákat egy kis tányér segítségével kisebbre formázzuk. Majd elkezdjük a rétegezést.

Kezdjük a kakaós lappal, jöhet rá a szirup és a puding. Rá jön a diós lap, kanalazzuk rá szirupot és a pudingot. Majd végül a sárga kis piskóta karika kerül a tetejére. Sziruppal meglocsoljuk és pudinggal megkenjük.
Végül alaposan megszórjuk kakaóval.




Hmmmm, isteni!
U.I.
Kedves Vali mami!
Természetesen ha megyünk hozzátok, egy ilyet viszek nektek!!!
Addig még szerzek egy hűtőkocsit! ;-)))))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése