2012. június 28., csütörtök

Cseresznye az utolsó percben

Kaptam egy kosár szép, ropogós érett cseresznyét! Gondoltam elteszem télire! Az anyukámtól tanultam a receptet!

Az Anyukám cseresznye befőttje
(tartósítószer nélkül!!!)

Hozzávalók:
cseresznye, cukor ízlés szerint, víz

1. A cseresznyét leszárazzuk és alaposan megmossuk. Majd kb 1 órára vízbe áztatjuk. Így a drága kis husikák (kukacok) kimásznak majd a gyümölcsből.
2. Az üvegeket és a tetőket alaposan elmossuk, (ha lehet mosogatógépben kifertőtlenítjük!).
3. Egy marék cseresznyét az üveg teszünk, majd 1 kanál cukrot. (mivel az én cseresznyém érett volt én, csak egy kanállal tettem, ne együnk annyi cukrot!!!). Majd újra cseresznye, míg teli nem lesz az üveg!. Feltöltjük sima csapi vízzel. A tetejét jól rácsavarjuk. Ez fontos lépés! A tetőnek jól kell zárnia,mert ha nem akkor elromlik a befőtt! Az üveget fejre fordítjuk, kissé megrázzuk, hogy a cukor jól elolvadjon.


4. Az üveget egy nagy lábasba tesszük szépen egymás mellé. A lábasba vizet öntünk, addig, hogy az üveget nyakáig érjen. (vizes dunszt) Meggyújtjuk a gázt a lábas alatt, felforraljuk a vizet, majd lejjebb vesszük a hőfokot.
5. Így szépen kidunsztoljuk a befőttjeinket. Kb 1 órát lassan gyöngyözve forraljuk a vizet a befőttek alatt. Az anyukám azt tanította, hogy akkor jó, ha kiemeljük az üveget és benne szépen szaladnak felfelé a buborék gyöngyöcskék. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni, másnap kerülhet a kamra polcra.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése