2012. június 17., vasárnap

Egy tökéletes vasárnapi kelt tészta

Ezt a receptet az anyukámtól tanultam. Igaz, ő kapásból dupla adagot készít belőle. Úgy gondoltam nekünk elég lesz egy szimpla adagocska. Tévedtem !!!!!!!    :-)))))))



Hozzávalók:
50 dkg liszt, 8 dkg vaj felolvasztva, 7 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított élesztő, nekem a Lidl szárított élesztője tökéletesen bejött), 3 dl langyos tej, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 7 dkg vaj,  szilvalekvár, porcukor meghinteni a buktákat

1. 1 dl langyos tejben, pici cukorral elkeverem és felfuttatom benne az élesztőt.
2. Hozzáadom a lisztet, porcukrot, tojássárgájákat, sót, citrom héjat és a maradék tejet. könnyű kalácstésztát dagasztunk belőle, majd végezetül hozzá dagasztjuk az olvasztott vajat. (kicsit nehézkes, de ettől lesz igazán könnyű és finom a tészta).

3. Duplájára kelesztjük. Majd kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. majd kb 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk.

4. A közepére halmozzuk az isteni szilvalekvárt. A  négyzet felső sarkait középre hajtjuk, majd felgöngyöljük és helyes kis buktákat formázunk belőlük.

5. Alaposan kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk őket. megkenjük a buktákat olvasztott vajjal. (ez azért szükséges, mert így szépen szétválnak egymástól, bár lehet, hogy jobban örülne a család, ha egy bukta helyett kapásból kettőt esetleg hármat szerezhetne meg ;-))))))).

6. A tepsiben kelesztjük még egy fél órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük.

A TUTI TIPP:
Szintén az anyukám receptje! Végy 1 dl langyos tejet, tegyél bele 4 evőkanál cukrot, 1 evőkanál házi vaníliáscukrot. Alaposan keverd össze, majd kend be vele a frissen sült buktákat! Hmmmm, mennyei lesz tőle!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése