2012. július 28., szombat

Sárgabarack szezon 1. avagy Csiga láz folyt. köv.

A drága dédinél a kert végében árválkodik már csak egy fa. Már csak ez az egy maradt!! De az kitett magáért! A fa egy rózsabarack fa! Csurig van, pontosabban volt barackkal! Gyönyörű narancssárga helyenként halvány, helyenként erős arcpírral. Aromája, íze mennyei, sokkal jobb, mint a sima sárgabaracknak. Igaz apróbb szemű, de az íze kárpótol mindenért!
Mi lesz belőle? Lesz lekvár többféle, sütemények garmadával, chutney, likőr, és minden féle finomság.
Az első egy kicsit kapcsolódik a csiga lázhoz. De azt hiszem ha elmúlik a sárgabarack szezon kipróbálom más gyümölccsel vagy gyümölcs nélkül!! ;-)))))

Barackos csiga



Az eredeti receptet egy réges régi Magyar Konyhában találtam. Hmmm isteni!

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg rétesliszt, 10 dkg sima liszt, 7 dkg cukor, 15 dkg olvasztott margarin, 1 zacskó szárított élesztő, 2,5 dl  langyos tej, 1 csapott teáskanál cukrozott citromhéj, 1 csipet só, 10 dkg jól megmosott mazsola, 1 evőkanál olvasztott  margarin a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej, 2 teáskanál házi vaníliás cukor, 4 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, csipet só, 
16 szem sárgabarack

1. A langyos tejben teszünk 1 teáskanál cukrot  és az élesztőt. Kissé összekeverjük majd megvárjuk, míg szépen életre kel és gyönyörű buborékokat vet.
2. A liszteket összekeverjük egy megfelelő méretű tálba, hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzádolgozzuk az olvasztott margarint is. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. Közben megfőzzük a vaníliapudingot, gazdagítjuk házi vaníliás cukorral.  Kihűtjük. A hűlés előtt egy darabka folpackot tegyünk rá, így nem fog megbőrösödni. Nem kell aggódni, nem fog a puding beleragadni a fólia a pudingba. Mikor kihűlt belekeverjük a tojássárgáját.
4. A sárgabarackot 1-2 percre forró vízbe dobjuk, hogy elveszítse hamvas köntösét és előbújjon a narancssárga gyümölcshús. Magjukat kivesszük.

5. Mikor a tészta megkelt óvatosan kinyújtjuk, kb 1 cm vastagra. Megkenjük a margarinnal, megszórjuk a mosott mazsolával és szépen feltekerjük, akár egy csiga-bigát. 16 formás kis csigut szelünk a tekercsből és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A közepét jól benyomkodjuk (ide kerül, majd a puding és a barack).
Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt félig megsütjük.


6. Majd kivesszük a sütőből és a csiga közepébe kanalazzuk a pudingot és a tetejére ültetjük a barackokat. Megkenjük a maradék olvasztott margarinnal. Visszatoljuk a sütőbe és kb 10-15 perc alatt készre sütjük.




A mama szerint melegen olyan, akár a legjobb túrós süti, hidegen pedig a mennyekbe repít!! O-o-o ,nőnek a szárnyaim!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése