2011. november 22., kedd

Elmaradt napok...

Sajnos lemaradtam. Márton és Erzsébet lemaradtak. Ezt nem lehet kihagyni!!!
Nos november 11. Márton napja. (Azért a pecsenyét megsütöttem....)
Hazánkban régóta jeles egyházi ünnep, hiszen Szent Márton Pannóniában, a mai Szombathely elődjében Savariában született. Szent Márton a pannonhalmi apátságnak a védőszentje. Somogy megyében számos templom viseli Szent Márton nevét. Ezt tempolombúcsúval meg is szokták ünnepelni.
Szent Márton legendája szerint, hívei meg akarták választani püspöknek, de ő ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg a ludak óljába bújt, de azok gágogásukkal elárulták őt. Ehhez kapcsolódik a Márton  napján ismeretes hagyomány a hízott lúd fogyasztása. " Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."
Somogyban szokás volt a Márton napi sült liba mellcsontjából az előttük álló téli időjárást megjósolni. A legrégebbi kalendárium szerint " Márton lúd mellye, ha világos, hó, ha fekete, eső" Nos a csont világos volt, annyit mondhatok. (de lehet, hogy a főzés technológia miatt?? ;-)))))) Így hó várható a régiek szerint.
A Márton nap időjárásából következtettek a régiek a várható időjárásra is. A jó kapolyiak szerint: " Ha Márton fehér lovon érkezik, akkor enyhe tél várható, ha sárga lovon, akkor erős tél lesz. Vagyis a Márton- napival ellenkező időjárás várható a télre. Ezen a napon nálunk nem volt rossz idő, így félő, hogy erős tél lesz!!!
November 19. Erzsébet napja
Az Erzsébet név a 20. század közepéig igen kedvelt női név volt. Köszöntésük mindig ünnepi esemény volt. Nálunk is, hiszen a nagyi és a dédi is Erzsébet.
Somogyban fontos időjárásjelző szerepe van az Erzsébet napnak:
Ha Erzsébet megrázza a dunyháját, lehetséges a havazás. A buzsákiak szerint:
" ha Erzsébet havazik, /megmaradhat tavaszig."
Nos nem havazott ezen a napon, de igen hideg, zord idő volt. Majd kiderül, milyen is lesz a tél.

Forrás (1)Király Lajos: Somogyi népszokások I.Kiadó: Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógia Főiskolai Kar Somogy Megyei Pedagógus- továbbképző és Szolgáltató Intézete 126-128.p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése