2011. november 3., csütörtök

Újra a paradicsomban!!


 Megkezdődtek a DOLGOS HÉTKÖZNAPOK!!! 4 nap lazsálás után újra nekifogtunk Kis Mazsolával barkácsolni, sütni, főzni!! Most először ezen a borongós napon újra a a paradicsomba utaztunk.
Az idei év nagyon kedvezett a paradicsom termésnek! Rengeteg levet főztünk be belőle, hál istennek!!! Már akkor kitaláltam, hogy házi ketchup-öt fogunk készíteni. Ugyanis Kis Mazsola nagyon szereti a virslit (hiába hadakoztam a virsli ellen, egyszerűen IMÁDJA), gondoltam, ha már virslit eszik, akkor legalább a ketchup legyen valami házi gyártmány. A legjobb az egészben, hogy bármikor elkészíthetjük, akár télen is. Hiszen az alapját paradicsomlevet már befőztük korábban, a többi hozzávalót pedig később is be tudjuk szerezni.
Az édesanyám receptje szerint készítettem.
Hozzávalók:
4 liter paradicsomlé, 2 szem alma, 3 cső színes paprika, 1 kisebb zeller, 1 közepes hagyma, Fűszerek: 3-4 szem egész bors, fél kávéskanál mustármag, fél kávéskanál koriander, 1  darab csillagánizs, 2-3  darab szegfűszeg, 2 darab szegfűbors, kis darab egész fahéj. Ha lehetséges friss fűszernövények, egy csokorba kötve: metélőfokhagyma, metélőhagyma, kakukkfű. Ízlés szerint cukor, só.
1. Az almát, a paprikát, a zellert és a hagymát alaposan megtisztítjuk. Az almát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. A paprikát félbevágjuk, a zellert meghámozzuk, félbevágjuk. A hagymát félbevágjuk.
2. A paradicsomlevet felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint cukrot, sót. A fűszereket egy teatojásba tesszük és a léhez adjuk. A friss fűszernövényeket csokorba kötjük és szintén a léhez adjuk.

3. Már csak főzni kell, de azt jó sokáig. A zöldségeknek meg kell puhulni.
4. Majd ha már minden zöldség puha és a lé is besűrűsödött, a teatojást, és a fűszernövény csokrot kiemeljük a léből. Botmixerrel megturmixoljuk a paradicsomlevet, majd átszűrjük egy szitán.
5. Közben el lehet készíteni a szebbnél szebb üvegeket. Nos én kis mazsola bébi italos üvegeit használtam. Betettem a mosogatógépbe és egy 60 fokos programon kimosogattam és lefertőtlenítettem az üvegeket.
Ha nem áll rendelkezésre ez a szuper masina, akkor az  alaposan elmosogatott üvegeket  és tetőket bele kell tenni egy  megfelően nagy fazékba, vízzel feltölteni és főzni őket. Akárcsak a cumis üveget.
Ha készen vannak az üvegek, akkor jöhet a legjobb rész. Üvegbe tölteni a ketchup-öt, lezárni és szárazdunsztba tenni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése