2011. november 5., szombat

Nesze neked BIRS


Szomorkás őszi-téli idő ide vagy oda a befőzős projekt tovább folytatódik. Rengeteg birsalma sajtot főztünk be, de még mindig maradt belőle bőven. Így hát befőttet készítettünk belőlük. Igazán egyszerű és ahogy a papi mondja:
Majd mikor hordja a szél a havat odakint, mi a meleg szobában kanalazuk majd az aranysárga, finom és kissé fanyar birsalma cikkeket az édes szirupból.


Hozzávalók:
birsalma, cukor, szegfűszeg (konkrét mennyiség nincsen, a rendelkezésre álló birs adja meg, de azért célszerű minimum 2 kg birssel kezdeni:-))))


1.  A birsalmát alaposan megmossuk, magházát kivágjuk és szép formás cikkekre vágjuk. A cikkeket citromos vízbe áztatjuk, így nem barnul meg.
2. Közben el lehet készíteni a szebbnél szebb üvegeket.  Én betettem a mosogatógépbe és egy 60 fokos programon kimosogattam és lefertőtlenítettem az üvegeket.
Ha nem áll rendelkezésre ez a szuper masina, akkor az  alaposan elmosogatott üvegeket  és tetőket bele kell tenni egy  megfelelően nagy fazékba, vízzel feltölteni és főzni őket. Akárcsak a cumis üveget.
Ha készen vannak az üvegek, akkor jöhet a legjobb rész.
3. A birsalma cikkeket elkezdjük rétegezni az üvegekbe. Egy réteg birs, két kanál kristálycukor, majd újra birs míg meg nem telik az üveg. A rétegekre egy egy szem szegfűszeget tehetünk, ettől különleges lesz. Majd feltöltjük vízzel, kevés tartósítószert teszünk rá. Lezárjuk az üvegeket és kidunsztoljuk.
4. A dunsztoláshoz egy megfelelően nagy lábast kibélelünk újságpapírral, erre azért van szükség, hogy a befőttesüvegek dunsztolás közben ha mocorognak és egymásnak ütődnek, akkor ne törjenek el. Tehát belerakjuk az üvegeket a lábasba és annyi vizet töltünk bele, hogy az üvegekből kb. 3-4 cm-re lógjanak ki a vízből. Betakarjuk egy ruhával és hagyjuk őket aludni a forró fürdőben.  Majd jöhet a pihenés (nekünk is), kb. 40-45 percig dunsztoljuk. A főzéséi idő azért ilyen sok, mert előre nem főztük meg a birset.
Ha megfőtt a birs, akkor ebben a vízben, letakarva hagyjuk kihűlni a befőttet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése