2011. november 17., csütörtök

Pogácsa alma-POGÁCSA









Az idei pogácsa alma termés igazán kiváló lett. Ez fajta igen ízletes, és ha megfelelő mennyiségű csapadék esik, akkor szép nagyra megnőnek! egyszerűen imádom, nemcsak az ízét, hanem az alakját is. Olyan mint egy hatalmas pogácsa! No több sem kellett nekem. Akkor süssünk egy kis pogit! De sima pogi legyen, hanem egy kis csavarral, valami sokkal érdekesebb és finomabb is. Itthon is elmondtam, hogy nem az eredeti finomlisztből készülő pogácsára számítsanak. Ez valami más, valami különleges. Sőt azt is mondhatjuk, hogy egészségesebb is, mint a fehér társai!!!
Lássuk csak:
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiörlésű búzaliszt (én a Dm-ben vettem, de van a Spar-ban is), 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 dl langyos víz, 5-6 evőkanál tejföl, illetve annyi, hogy a tészta szépen összeálljon, 1 csomag szárított élesztő, 1 csapott teáskanál só, 1 csokor metélőhagyma apróra vágva, pogi tetejére tökmag, köménymag, reszelt sajt

1. A hozzávalókat 1 tojással és a fele mennyiségű margarinnal alaposan összedolgozzuk. Majd 20 percig kelesztjük.
2. Ha megkelt, akkor kinyújtjuk gyúródeszkán és megkenjük az olvasztott margarinnal, aztán, mint a leveles tésztát, hajtogatjuk. Azaz a tészta egyik felét középre hajtjuk, majd a másik felét, majd a tészta alsó részét felhajtjuk középre, a felső részét pedig ráhajtjuk és pihentetjük.




















3. A hajtogatás és a kenést újra elvégezzük és újra pihentetjük.
4. Végül 2-2,5 cm méter vastagra nyújtjuk, bevágjuk, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, megkenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk magokkal, sajttal és tepsibe téve újra pihentetjük.





5. Majd 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.


3 megjegyzés:

  1. kár, hogy a monitor nem képes a jó öreg barba trükkre, tudod, hüpp-hüpp-barba trükk, s átváltozna pogivá, én meg hammm :)

    VálaszTörlés
  2. Hát sajnos arra nem képes! De a recept itt van!!
    Esteleg szervezzek csomagküldő szolgálatot? Egy kis kóstoló? Hmmmm. Mit szólsz?

    VálaszTörlés
  3. jól hangzik!:) de azt hiszem eljön az az idő, mikor is nyomtatok, v. írok és próbálkozom, hisz lassan feleség leszek, s jól jönnek az efféle praktikák, s télen több a szabadidőm, főleg, ha már mamával se kell majd ennyit dokihoz járni...

    VálaszTörlés