2011. október 6., csütörtök

Alma-sajt

A dédi biokertje nem hazuttolta meg magát! Annyi birsalma termett, hogy az elmúlt 5 évben nem láttunk ennyit összesen! Csak szedtük és szedtük, és még mindig maradt a tetejében. Be kell főzni. Sajt-kompót?
Én személy szerint imádom a birsalmasajtot. Van bent valami különleges, egyszerre édes és zamatos, de a pikáns, kissé fanyar íze, csak akkor bújik elő, mikor az utolsó falatot is lenyelem. Fantasztikus az állaga, zselés, de nem rágós, kemény és mégis finoman elomlik az ember szájában. Kis dióval megbolondítva, pedig egyszerűen felér a mennyei mannával. Lehet, hogy ilyet esznek az angyalkák is. Vagy lehet, hogy ők dézsmálják meg a birsalmasajt készletet éjszakánként a spájzban? ;-))))
Elkészítése kis türelmet igényel. De nem sokat!!!!!


 Az  almák először alaposan csutakolás esnek át, mert nagyon szőrös a héjuk. Mivel a dédinél nem permetezzünk túl sokat, így a birs kissé kukacos. A birseket elnegyedeltük és kiköltöztettük belőle a kis drágákat, majd citromos vízbe feltettük főni héjastól egy megfelelő méretű edénybe.  A citromos víz azért szükséges, mert a birs hajlamos a megbarnulásra. Én személy szerint jobban szeretem, ha szép világos a sajt. Mikor már szépen bereped a héjuk és a húsuk is puhára főtt, levesszük a tűzről az edényt. Ezután meg kell hámozni. No ez egy kicsit nehézkes,  mert forróak, de a trükk egyszerű! Átszedtük a gyümölcsöket hideg vízbe, így nem égette meg a kezünket. A hámozás után lemértük és amennyi a súlya a gyümölcshúsnak, annyi kg cukrot kell feloldani kevés vízbe. Ezt sűrű sziruppá kell főzni, de vigyázni kell rá, mert gyorsan karamellizálódik a cukor, és gyorsan oda is tud égni. Mikor ez is elkészült, akkor hozzá kell adni a hámozott gyümölcshúst és főzni, míg hatalmas nagy buborékokat nem vet. Akkor aztán le kell kapni a tűzről és ha szükséges akkor még egy bot mixerrel megtörni. Majd vízzel kiöblített formákba tenni. Ez lehet őzgerinc sütő, apró kis formák, műanyag doboz. Majd várni, várni... Egy- miután két napig. Aztán egyszer csak elválik a forma oldalától és szépen ki lehet fordítani egy tálcára. Kötelező megkóstolni!!! Isteni!!!


A birsalma sajtot egy tálcára öntöttem, majd miután lefordítottam róla, kiszaggattam süti szaggatóval.
Tökéletes ajándék, apró kis celofánba csomagolva!!!


Ezeknek a kis sütiknek nem lehet ellenállni. Hamm és már be is kaptam egyet-kettőt...-hármat :-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése