2011. október 26., szerda

Egy kis hagyomány Október 26. Dömötör napja

Szent Demeter katonatiszként szolgált Tesszáliában, majd halt vértanúhalált. A keleti egyházban nagyon kedvelt szent. A juhászok védőszentje, Kelet-Magyarországon, az Alföldön Dömötör napja jeles pásztorünnep. A  behajtott nyájjal elszámolnak a pásztorok, majd következik a juhászvásár a legyény- és számadó fogadás. A juhászszámadók birkapaprikással vendégelték meg társaikat, az asszonyok pedig rétest sütöttek. Akár három napig is eltartott a vigadalom. Erre a pásztor ünnepre utalnak a következő régi közmondások is:
" Dömötör juhászt táncoltat" " Neki minden nap Dömötör napja vagyon".
Itt nálunk Somogyban ez nem volt ennyire nevezetes "ünnep" nap, de például a kapolyiaknál szokás volt, hogy ezen a napon a kanászok összeírták a még kijáró  állatokat, majd verssel köszöntötték a kanászok a gazdákat:
" Adjon isten minden jót, diófábul koporsót!                 csupa kedvesség:-)))
  Bort, búzát, borockot, kondorszőrű malacot!
  Csutorának feneket, abbu igyunk ölöget!"

A köszöntésért minden gazdától kaptak a kanászok 1-1 liter bort, amitől aztán úgy berúgtak, hogy a nép elnevezte őket a "Dömötör disznainak". A kapolyiakra mindíg lehetett számítani, most sem maradtak le!!!

Ez a nap időjárás jósló nap is egyben. A régiek megfigyeléseik alapján következtetéseket vontak le az előttünk álló tél időjárásáról:
Ha korán lehullanak a levelek, akkor hamarosan megjön a hideg idő, de nem lesz hosszú a tél, a jövő esztendő bőséget hoz.
Ha sok levél marad a fákon, akkor a következő tavasszal és nyáron sok "hernyó támad".
A Dömötör napi hideg szelet a hosszú és nagyon kemény tél előhírnökének tekintették. (1)

Forrás:
(1)Király Lajos: Somogyi népszokások I.Kiadó: Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógia Főiskolai Kar Somogy Megyei Pedagógus- továbbképző és Szolgáltató Intézete 118-119p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése