2011. október 25., kedd

Csiga láz 2. rész


El nem múló lázban égek! Újra csiga-biga gyártásba fogtam. Ez előző káposztás csiga készítésekor kinéztem magamnak a gyönyörű piros paprikákat. Ezekből muszály csigát barkácsolni. Olyan gyönyörű színűek, és szépen csillognak. A tésztája pedig nem lehet más, mint egy habkönnyű kelt tészta, némi fűszerrel megbolondítva. A hagyma és a paprika csodálatos karamelles, füstös ízt kap sülés közben. Vigyázni kell, mert nem lehet neki ellenállni és egy darab soha nem elég.....

Hozzávalók:
45 dkg liszt, 2 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 zacskó (7g) szárított élesztő, 5 dkg  olvasztott vaj, 3 dl langyos víz, 1 mokkáskanál provanci fűszerkeverék (ennek hiányában szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű), izlés szerint őrölt bors,
2 db piros színű paprika, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál házi zsír, 1 mokkáskanál provanci fűszerkeverék (ennek hiányában szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű),

1. A lisztet egy megfelelő méretű edénybe szitálom, hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, a vajat és a fűszereket. A langyos vizet hozzáöntöm a lisztes keverékhez és rugalmas tésztává dagasztom. Majd kelni hagyom, míg a duplájára nem nő.
2. A zöldségeket megmosom, megtisztítom. A hagymát hosszúkásra, a fokhagymát apróra,  a paprikát pedig kis kockákra vágom.

 A zsiradékon lassú tűzön megsütöm hagymát. Azért szükséges, hogy inkább megkaramellizálódjon, mint megpiruljon a hagyma. Majd hozzáadom a paprika és fokhagyma kockákat. Összepirítom óvatosan a hozzávalókat. Fűszerezem.
3. A megkelt tésztát gyúródeszkán fél cm vastagra sodrom és elosztom rajta a paprikás tölteléket. Felcsavarom és kb 5 cm széles csigákra szeletelem.

4. Egy megfelelő méretű edényt kizsírozok és a csigákat szépen körbe ültetem benne. 20 percig kelesztem. Így majd szépen elválnak egymástól. Bár így egyszerre csak egyet lehet kivenni a tányérból. :-)))


















5. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm. Ha szükséges letakarom, mert a kilógó paprika darabok gyorsan megpirulnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése