2011. október 14., péntek

Piros, piros, piros...




Kaptam egy  szuper könyvet Kis Mazsola születésekor a szomszédasszonyomtól. De ez nem egy babagondozással, gyermelneveléssel kapcsolatos könyv, de nem ám. Azóta számtalanszor forgattam már. Annyi, de annyi hasznos információ van benn, hogy ezt mindenkinek olvasnia kellene. Mióta nem csak maga miatt, hanemcsaládom miatt is igyekszem tudatosabban táplálkozni, igencsak sűrűn veszem a kezembe ezt a könyvet, de inkább hívnám lexikonnak, vagy tudás tárnak. A címe Egészséges Élet Egészséges Táplálkozás, az írója: Jonny Bowden.
Azt gondoltam, hogy a legfontosabb élelmiszereket: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejterméke, húsok stb. amelyeket fogyasztunk, főzünk, szárítunk, befőzünk kigyűjtök, kijegyzetelek a könyvből. A cél, az hogy megtudjuk miért érdemes fogyasztani, elkészíteni, milyen hasznos ásványi anyagok és vitaminok találhatóak bennük.

A múlt héten papi haza állított két nagy zsák fűszer paprikával, vagy ahogy a nagyik mondják  füző paprikával. Szépen megtörölgettük mamival, majd míg Kis Mazsola aludt délután mami felfűzte. Persze én nem tudtam ellenállni, fényképeznem kellett. Annyira szépek voltak a paprikák, felfűzve pedig még szebbek. Az utolsó szép napsugaras délutánon gyönyörködtünk bennük:



















  Míért is jó paprikát fogyasztani?
Tápanyag szempontjából kiváló A-vitamin, C-vitamin forrás és káliumban is nagyon gazdag. K- vitaminban is gazdag, ami nagyon fontos az egészséges csontok miatt. Karotin tartalma miatt csökkenti a prosztatarák kialakulását egyes vizsgálatok szerint.
A paprika alacsony kalória tartalma miatt kiemelt helyet foglal el a fogyókúrázók ételei közt. Azaz például nálam!!:-))) Nagyon jól illik sokféle ételhez, legyen az édes vagy sós. Kiváló alapanyaga a salátáknak, de sütve is isteni, sajt mellé falatozva pedig igazi kulináris élmény. Minél értebben annál magasabb a tápanyag tartalma és annál ízletesebb. De például Kis Mazsola és apa is imádja a zöld paprikát. (1)
A fúszerpaprika pedig a magyar konyha sajátossága, lehet különleges, csípősségmentes, csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős.
Remélehetőleg a miénk csípősségmentes lesz ha majd megszárad. Na akkor jön a darálás....
Persze arról is beszámolok!!!

Forrás: Jonny Bowden PhD, C.N.S. Egészséges Élet Egészéges Táplálkozás Egmont -Hungary Kft. 2008.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése