A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A szegfűfélék családjának csillaghúr nemzetségbe tartozik, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel. Vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magányosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.
Sokoldalú gyógynövény
Sok betegség ellen hatásos gyógyír: segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, újabb információk szerint diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét. Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat egyes állatoknál (ló, szarvasmarha, bárány), tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését. Diabétesz esetén ez nagyon fontos, de egészséges szervezetre is jó hatással van.
Forrás Hát ennyi jónak nem lehet ellenállni
Saláta tyúkhúrral
Hozzávalók:
1 csokor tyúkhúr, 2 szem paradicsom, 1 paprika, 3-4 nagy levél jégsaláta,
3 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál víz, só, bors ízlés szerint, 1 teáskanál mustár,
1. A zöldségeket alaposan megmossuk. A salátát falatnyi darabokra tépjük. A paradicsomot és paprikát kis cikkekre vágjuk. A tyúkhúrt a salátára csipkedjük.
2. Az öntethez összekeverjük az olajat, almaecetet, vizet és a fűszereket és a zöldségekre öntjük és már ehetjük is a finom salátát.
Kagylótészta tyúkhúrral és sonkával
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg kagylótészta puhára főzve, 1 nagy csokor tyúkhúr, 2 újhagyma 2 hajszálvékony szelet sonka, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál olivaolaj
1. A tyúkhúrt apróra csipkedjük. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A sonkát vékony csíkokra vágjuk.
2. Az olivaolajon megpirítjuk a sonkacsíkokat, majd az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Majd levesszük a serpenyőt a tűzről és gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a tyúkhúrt.
3. Majd a sonkás keveréket a kagylótésztára halmozzuk és ham-ham..... megesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése