Mikor kislány voltam (ajaj, de régen volt;-))))) a gyermekláncfű szárából fűztem nyakláncot. Letéptem a virágot, jó hosszú szárral , majd a szép sárga virágot leválasztottam a szárról és a szár két végét óvatosan egymásba toltam, hogy karika legyen, majd a következő szárat belefűztem az első karikába és egymásba toltam a két végét és így szépen tovább, míg lett egy hosszú hosszú nyaklánc. Most ahogy böngésztem Maria Treben könyvét inkább gyűjtöm és megszárítom. sőt találtam a könyvben egy szuper receptet.
A közismert magyar neve: pongyola
pitypang; régi nevei: a barátfej, barátfű, kákics, tejesfűvirág.
A
pongyola pitypangot, amely gyepterületeken nő, a pázsitokban
kellemetlen gyomnak tekintik, pedig a beteg emberek számára
felettébb értékes gyógynövény. Áprilisban, májusban virágzik,
mindenütt füves területen, réten és mezsgyén található. Sárga
virágszőnyeget alkot, mely minden évben újra és újra óriási
lelkesedést vált ki belőlünk. A túl nedves területeket
elkerüli. Két kiemelkedőtulajdonságával tűnik ki a
gyógynövények közül: segít epebántalmak és májbetegségek
gyógyításában. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel
vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás ideién a szárát. Az egész növény gyógyító
hatású.
Megszünteti a
bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv
kiválasztást és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó
anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet,
szabályozzák a máj és epe működését. - Az ásványi sók
mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat
tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen
fontosak.
Vértisztító hatása
folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a
nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes
kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén
eredményesen alkalmazható.
A pitypang gyökere,
nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító,
emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint
élénkítő hatású. Véghígító hatása miatt sűrűvérűség
ellen kitűnő. Régi füvészkönyvekben az áll, hogy a fűből, és
a gyökeréből forrázott főzetet a nők szépségápolószerként
használták. Az arcot és a szemet szokták lemosni vele és „ettől
azt remélték, hogy az arcuk tiszta és hamvas lesz." A
pongyola pitypang azok közé a növények közé tartozik,
amelyeknek a tőlevelei áttelelnek, sőt még a hideg évszakban is
levelet hajthatnak, így télen is frissen használhatók
Forrás:
Maria Tereben: egészség Isten patikájából, Hunga Print Nyomda és Kiadó, 1990. (26.p.)
Pitypang szirup Maria Treben receptje alapján
Hozzávalók:
2 összemarék pitypang virág, 1 liter hideg víz, 1 kg cukor, fél citrom leve
1. A pitypang virágot a vízzel feltesszük főni, amikor bugyogni kezd a víz, lezárjuk és egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
2. Másnap a főzetet átszűrjük egy szitán, lecsepegtetjük és két kézzel alaposan kinyomkodjuk. Majd hozzá adjuk a cukrot és a citrom levét és nagyon lassan főzzük fedő nélkül, hogy minden vitamin benne maradjon. Vigyázni kell, nehogy felforrjon. Többször ki kell hagyni hűlni és ellenőrizni a sűrűségét.Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor kikristályosodik, ha viszont híg marad, akkor megsavanyodik.
Állagra és színre nagyon hasonlít a mézre. Az íze azonban szerintem sokkal finomabb! Egy szelet vajas kenyéren, hmm... Érdemes belevágni!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése