2012. április 15., vasárnap

Nagyanyáink konyhája 4. rész

Keresek a nagyi régi füzetében egy receptet. Egy isteni finom habos diós, meggyes pite receptjét. Ezt egyelőre nem találtam, de találtam egy meggyes béles receptet. Nem tudtam neki ellenállni. Igazi gyöngyszem!















Meggyes béles



Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1 kiskanálnyi porcukor, tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg magozott meggy (lehet természetesen befőtt is és szuper cseresznyével is), 3 evőkanál méz, 1 evőkanál porcukor
Hozzávalók a habsipkához:
2 tojás, 3 evőkanál méz, 1 deci tejföl, 2 evőkanál rétesliszt

1. Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, tojássárgájával, sóval, porcukorral és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben  tesszük pihenni a tésztát.
2. Majd kinyújtjuk kb 2-3 mm vastagra  és kibélelünk egy közepes méretű tepsit a tésztával. Villával sűrűn megszúrkodjuk, majd forró sütőbe tesszük és félig megsütjük.

3. Megszórjuk zsemlemorzsával a félig megsült tésztát. A meggyet összekeverjük a mézzel és a porcukorral, majd a tésztán egyenletesen eloszlatjuk.

4. Két tojássárgáját habosra keverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a tejfölt és beleszitáljuk a lisztet. Végül a  kemény habbá vert tojásfehérjéket és a meggyre simítjuk.

5. Sütőbe téve tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése