2012. május 19., szombat

Good Food május

Egy igazán gyorsan elkészíthető étel és ráadásul még szuper finom is!!! Hamarosan tényleg beindul a padlizsán szezon és akkor aztán jaj nekem , no meg a padlizsánoknak is!!

Padlizsános kuszkusz


(az újság 21. oldalán pompázik)

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán 1 cm-es szeletekre vágva, 3 evőkanál olaj, 140 g kuszkusz, 250 ml zöldségleves alaplé, 200 g koktélparadicsom félbevágva, egy marék mentalevél durvára felaprítva, 100 g kemény kecskesajt felkockázva 1/2 citrom leve

1.melegítsük elő a sütőt grill fokozaton. Tegyük a padlizsánokat a tepsibe, kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk az egyik felüket, majd tegyük a sütőbe 15 percre, majd forgassuk meg őket. Kenjük meg szintén olajjal és sózzuk, borsozzuk meg ezt az oldalukat is. Süssük szép aranybarnára és puhára.
2. Közben tegyük a kuszkuszt egy nagy tálba, öntsük rá az alaplevet (forró), fedjük le és hagyjuk állni 10 percig. Keverjük össze a paradicsomot a a menta levéllel, kecskesajttal és a maradék olajjal. Lazítsuk fel a kuszkuszt egy villával, és keverjük bele a padlizsánt, a paradicsomos keveréket és a citromlevét.

Hmm isteni. Már egy kicsit kitekint a nyári ízekre. Megindult a nyál elválasztásom, ha a grillezett padlizsánra gondolok!

Mi a kuszkusz?


A kuszkusz Észak-afrikai, eredetileg házilag készített specialitás. Búzadarát és lisztet összegyúrnak, majd forgatják,rázzák , formázzák, amíg gömbölyű kis golyócskák nem lesznek belőle. Pici olajjal meglocsolják. Mivel ez igen hosszadalmas munka, ezért  ehhez összegyűltek az asszonyok és közösen készítették el. Országonként változik a felhasznált alapanyagok sora. Lehet készíteni paradicsommal, sáfránnyal, csípős szósszal. Különleges edényt használnak az étel elkészítéséhez : alul fő a hús a zöldségekkel, fölötte pedig egy lyukacsos részben párolódik a gabona.
Ma már inkább a mindenhol készen vehető gabonát választják. 
Vízben meg lehet főzni, vagy gőzben párolni amíg megpuhul. Ha felforraljuk a vizet és beleöntjük, kb negyed óra állás után külön főzés nélkül is elkészíthető.
 
Felhasználható  köretként, levesbetétként, salátákkal, mártásokkal is fogyasztható.


Én speciel a helyi DM-ben vettem. Ott mindig elérhető, de lehet, hogy érdemes lenne valamelyik webshopban megnézni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése