2012. május 23., szerda

Sárga virágpor


Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők 

Bodzavirágból, bodzavirágból

hullik a, hullik a sárga virágpor. 
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren. 
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból. 



Bodza

Fekete bodza, fái bodza. Sambucus nigra L.  A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó, mindenhol
elterjedt, helyenként nagy állományban termő cserje vagy néha fa. Levele páratlanul szárnyasán összetett, rendszerint 5 levélből áll. A levélkék hosszas tojásdadok, kb. 10 cm hosszúak, kihegyezettek, fűrészes fogúak. Virágzata az ágak végén álló, szétterült, dús virágzatú bogernyő. A virágok aprók, sárgásfehérek, jellemző, kellemes illatúak; május—júniusban nyílnak. Termése 6—8 mm átmérőjű, gömbölyű, feketéslila színű, lilásvörös vagy zöld nedvű, három csontáru bogyó. íze édes-savanykás A bodzának üdén nyíló virágzatát és az érett termését kell gyűjteni. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének.
 A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott, befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani.
Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni.
A bogyót „borsszárazra" kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri átrostálással lehet eltávolítani. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek.
A bodzacserje levele (Symbuci folium) cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, valamint A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Forrás:
RÁPÓTI JENŐ — ROMVÁR Y VILMOS: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt. • Budapest, 1997. 90-92.p.

De nem csak ezért imádom a bodzát. régi, régi gyermekkori emlékek kötődnek hozzá! Mikor kislány voltam és a nagyszüleimnél nyaraltam a nagymamám nagyon sokszor készített nekünk bodza szörpöt. Abba a szerencsés helyzetben voltak, hogy két erdő csík között laktak és az erdő szélében gyönyörű bodzabokrok voltak. Persze, akkor még nem járt arra annyi autó és bátran lehetett szedni.
Muskotályosan bódító illata semmihez nem fogható. Amikor találkozik a cukorral, vízzel és a citrommal akkor egy olyan életvíz kerekedik belőle, hogy esküszöm, még a súlyos betegeket is meggyógyítja.
No ennek és az emlékeknek én sem tudtam ellenállni. Hála istennek az anyukám kertjében van egy hatalmas bodzabokor, vagy inkább fa. Megdézsmáltam és mindenféle finomat készítettem belőle!

Elsőnek talán a bodzaszörp jöjjön!

Hozzávalók:
kb 10 darab nagy bodzavirág alaposan megmosva és lecsepegtetve, 1 kg cukor, 1 kisebb citrom felkarikázva, 30 g citromsav, 1,5 l víz

1. A cukrot a vízbe szórjuk és felforraljuk. 
2. Majd egy fazékba tesszük a bodzavirágokat, citromsavat és felkarikázott citromot a forró cukorsziruppal felöntjük. Hűlni hagyjuk, majd letakarva sötét helyen 3-4 napig érleljük.
3. A szörpöt sűrű szitán leszűrjük, majd légmentesen zárható üvegekbe tesszük. Hűtőben tárolva 6 hónapig eláll. Fogyasztáskor az 1:4 arányban ajánlott hígítani.



Bodzapalacsinta

 


Szerintem az a tuti benn, hogy nem lesz belőle egy raklappal, és még is olyan finom, hogy azonnal be kell keverni még egy adagot! ;-))))))))))

Hozzávalók:
2 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg liszt, 1 csipet só, 1,5 dl fehérbor, 2 evőkanál tejszín, 50 g kristálycukor, porcukor a szóráshoz, vaj a sütéshez
4 nagy bodzavirág

1. Az egész tojásokat, tojássárgájákat elhabarjuk a sóval,cukorral, hozzáadjuk a lisztet, hogy jó, sűrű palacsinta tészta legyen.
2. A tésztához öntjük a bort és a tejszínt. 15 percig pihentetjük.
3. Majd pici vajat teszünk a serpenyőbe, beletesszük a bodzavirágot, merőkanállal tésztát merünk rá, hogy szépen befedje a virágot. 

Levágjuk a felesleges zöld szárat. Megfordítjuk a palacsintát és készre sütjük.
4. Papírtörlőre szedjük a palacsintákat, majd porcukorral meghintve tálaljuk. 

2 megjegyzés:

  1. Már ezer éve egy jó bodza szörp receptet keresek... :S az lenne a kérdésem ha megmosnom a virágait akkor nem jön ki belőle a virágpor és az értékes aroma? Illetve ha forrón felöntöm a vitaminoknak is annyi nem? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ezer bocsi a késésért!
    Szóval én is most készítettem először ilyen szörpöt. Azt a fajtát, amit nem kel hígítani, már számos alkalommal csináltam.
    Én is attól féltem, hogy csak édes lesz és semmi más íze nem lesz, de nem így történt. Isteni aromája, finom muskotályos bodza íze van.
    Óvatosan igyekeztem mosni, de azt hiszem azt azért meg kell tenni. De mondom nem ment el az íze!! Nos a vitaminokról nem tudok mit mondani, én tettem egy friss citrom karikát a pohárra, amikor ittuk. Sőt ha egy pici citrommal megkened a pohár oldalát a szájánál, és kristálycukorba mártod, akkor egy igazi trendi koktél lesz belőle!
    u.i.: nekünk annyira ízlik, hogy már a második adagot kell elkészíteni!!! :-))))

    VálaszTörlés