2011. szeptember 29., csütörtök

Egy kis hagyomány...

Szeptember 29. Mihály napja

Ez a nap a gazdasági év fordulója is. Sokfelé a pásztorszámadás ideje is. Az állatokat a pásztorok Szent Györgytől (április 23.) Szent Mihályig őrizték, majd hazahajtották a legelőről.
Ezzel a nappal kezdődik meg a kisfarsang, azaz az őszi lakodalmak, névnapi bálok ideje,mely egészen Katalin napjáig tart. (november 25.)
Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan, például: „Aki Szent Mihály napján gatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni;” „Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.” Azaz aki Szent Mihály nap után is úgy öltözik, mint nyáron szokott, az nem lehet okos ember. E nap után már nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet.” A régiek szerint a paprikát, paradicsomot le kell szedni Mihály napig, nehogy, megcsípje a dér.
A zamárdiak szerint (édesanyám fatornyos kis faluja), ha ezen a napon felülről  (északról) fúj a szél, akkor nagy tél várható.  Ha csak a nap első felében fúj felülről, majd aztán  megfordul és alulról (délről) kezd fújni, akkor ez azt jelenti, hogy a tél első fele hideg, a második fele, pedig enyhe lesz.
A lábodiak szerint, " Ha az ég dörög, jó őszt, de nagy telet lehet várni. Ha sokk makk van fán, akkor sok hó lesz karácsonyig. "
Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
De talán mind közül a legfontosabb!!!!
Ehhez a naphoz kapcsolódik női munkatilalom is. Aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol,(mángorló a vasaló őse) annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég. Nohát ezt nem szeretném, így nem mosok és nem vasalok MA. (pedig lehetne mit:-))))))) Felteszem a lábam és lazítok!!! Figyelem az időjárást, és játszok kis mazsolával ;-)))))


(1)Király Lajos: Somogyi népszokások I.Kiadó: Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógia Főiskolai Kar Somogy Megyei Pedagógus- továbbképző és Szolgáltató Intézete 113.p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése