2011. szeptember 11., vasárnap

Piknikelt az egész család

Tegnap a maihoz hasonló remek időnk volt, és piknikelni mentünk! Megígértem a recepteket:
Íme:

Fokhagymával, hagymával és szalonnával tűzdelt pulykasült hidegen

Hozzávalók:
2 darab pulyka kiscomb, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 kis fej hagyma, 2 vékony szelet füstölt szalonna, só, bors, rozmaring, 1 darab paprika, 2 kisebb paradicsom

1. A fokhagymát és 1 hagymát vékony kis csíkokra vágom, a szalonnát felcsíkozom.
2. Egy éles és hegyes kés segítségével a pulykacombot megtűzdelem, fokhagymával, hagymával és szalonnával.
3. Kissé megsózom, mert a szalonna, amivel megtűzdeltem szintén sós. Kevés borsot és durvára őrölt rozmaringot maszírozok még a combokba.
4. Egy megfelelő méretű edénybe teszem a combokat, vizet öntök alájuk, hogy kényelmesen tudjanak fürdőzni benne. A maradék hagymát, paprikát, paradicsomot, mellé teszem és felteszem főni.
5. Egészen addig főzöm, míg finom puhává nem párolódik. Ha közben elforrják a vizet, akkor öntök még alájuk.
6. Majd az egészet beleteszem egy tepsibe és beteszem a sütőbe 170 fokra, míg gyönyörű aranybarnák nem lesznek. Lehet melegen is fogyasztani, de hidegen sokkal istenibb.

Sonkával töltött házi kenyér



Hozzávalók:
1 kg sima liszt, 2 tasak szárított élesztő, 4 teáskanál só, kb 6-7 dl langyos víz, 4 dkg zsír, 5-6 szelet finom házi sonka

1.  A lisztet, a szárított élesztő, a sót alaposan összekeverem. Hozzáadom a zsiradékot és vizet.
2.  Aztán jön a maratoni dagasztás. Azt mondja a nagyim, hogy amíg az eresz nem csöpög, azaz, amíg a homlokodról nem cseppen az izzadság, addig kell gyúrni, dagasztani, nyomkodni, dögönyözni a tésztát.   Kb. 20 percig tart, amíg leválik a kezedről a tészta szépen, és fényes lesz, akárcsak a tükör.
Szépen meg lehet figyelni, mert először ragacsos, mint a csuda, nyúlik, mint a csiriz. Majd szépen lassan kezes báránnyá simul a kicsike, és elválik a kezedtől és az edény oldalától is. Formás kis cipó lesz belőle.
Most már lehet pihenni!! :-)))) Le kell takari a tésztát és kb 1 órát kell hagyni kellni szobahőmérsékleten
3.  Ha megkelt akkor, újra vissza kell gyúrni. Pontosan: egy hatalmasat kell a tészta pocakjába bokszolni, hogy összesen, nagyot szusszanjon. Gyömöszölni, hogy újra kicsi legyen. Majd újra keleszteni.
4.  Ha újra megkelt, akkor két felé kell venni. Mindegyiket ki kell nyújtani. Az egyikbe szépen bele kell fektetni a sonkaszeleteket és beborítani a másik felével. A széleket finom, gondos mozdulatokkal alaposan össze kell dolgozni, nehogy az isteni sonka íz, szaft kicsurogjon.
5. A sütőt 200 fokra elő kell melegíteni, az utolsó 10 percben egy hőálló tálba vizet kell tenni és a sütőbe kell tolni, hogy megfelelően párás  környezetbe kerüljön a kenyerünk. Ettől a kenyér héja ropogósabb lesz, állaga pedig sokkal jobb.
6. A kenyér tetejét be lehet vágni kereszt alakban, vagy két csíkban, így még tetszetősebb lesz. Majd irány a sütő. kb. 30 percig hagytam 200 fokon, majd 40-45 percig 150 fokon hagytam száradni még.

Gyömbéres, almás muffin
szerényebb nevén almás kevert


Hozzávalók
4 nagy alma, 30 dkg cukor, 12 dkg rétesliszt, 13 dkg sima liszt, 1 sütőpor, 1 púpos teáskanál fahéj, fél kávéskanál őrölt gyömbér, 1 tasak vaníliás cukor (amibe vaníliarúd is bele van darálva) 4 tojás, 1 csipet só

1. Az almákat  meghámoztam és lereszeltem.
2. Majd jön az egyetlen feladat:  mindent csak alaposan összekevertem egy tálba. Először csak a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntöttem a nedveseket: tojás és alma.
3. A muffin formát megtöltöttem papírkapszival és belekanalaztam a tésztát. Nyugodtan lehet teli tölteni őket, mert csak kissé emelkedik meg. Ebből kétszer lesz teli a 12 db-os sütő.
4. 170 fokon kb 30 percig sütöttem, mert az alma miatt sok sütési idő kell nekik. Megporcukroztam és már lehet is enni. Kis mazsolának nagyon tetszett!!

Végül a salátához, lereszeltem egy céklát és összekevertem friss salátalevéllel. Olivaolajjal és citromlével csepegtettem meg.
A finom ebéd után pedig szőlőt és almát csemegéztünk. Már akibe fért még valami!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése