Reggel még a nagy szüretelős kád kint pihent a présház teraszán. Két napja már folyamatosan fürdik, teli engedtük vízzel, hogy a dongák megdagadjanak és ne engedje ki a drága nedűt. Majd csapot kapott a pocakjába. Így készen áll a darált szőlő befogadására.
Megállt egy tőke előtt és szedegette a szemeket, közben hangosan mondogatta:
- Szem szőlő, szem szőlő.
Hát így is lehet szüretelni. Közben a család szedte rendesen a szőlőt, a papa pedig darálta, darálta és darálta.
Majd következik a kádalás, vagyis hagyjuk a szőlőt ledarálva a nagy kádban, hogy a héjban lévő színanyag ki tudjon jönni a szemekből. Addig kell a kádban hagyni, míg megindul a forrás.
Halk pattogó hanggal juttatja a tudomásukra a must, hogy már nem must, hanem bor kezdemény Köznyelven murci, kotlós. Van aki így is szereti. Hát érdekes olyankor, már nem must, de még nem is bor. Kicsit pezseg és az alkohol tartalma is érződik.
Hű, de messze, vagyunk még attól a finom, mély vörös, tiszta bortól.....
Majd jöhet a préselés, de csak egy-két nap múlva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése