2011. szeptember 1., csütörtök

Mikor van a túros csusza napja?

Persze, hogy szeptember elsején Egyed napján.
Egy kis hagyomány....
Mesztegnyőn feljegyeztek egy vallási szokást ezzel a nappal kapcsoltban: a szoptatós anyák ezen a napon templomba mentek, hogy Egyed közbenjárását kérjék gyermekük egészsége érdekében. Egyed ugyanis a szoptató anyák védőszentje.
No hát kis mazsolával mi is elmentünk a templomba. Igaz neki még csak a harangszó tetszett, vagy ahogy ő mondja a "giling-galang". De megtettük, amit a hagyomány íratlan szavai előírnak.
 Miközben kisfiam el volt foglalva a "giling-galang" kereséssel én halkan elmormogtam, hogy: Kedves Egyed! Légyszi, légyszi vigyázz az én kis gyermekemre. Ja és az anyatejre.




Hol van a "giling-galang"?


Gyere Isten Házába!




Kis mazsola a belépésre várva:


Szeptember elseje nem csak az iskola kezdés napja országszerte, hanem nagyon fontos időjárásjósló nap is.
Több somogyi településen azt tartják, hogyha ezen a napon jó idő van, akkor szép lesz az ősz és jó bor is lesz. A kapolyiak szerint az Egyed napi eső negyven napos csapadékot jelent. Ezek a kapolyiak....
Továbbá fontos megjegyezni, hogy a régi hegyközségi szabályzatok szerint ettől a naptól nem volt szabad a szőlőbe menni szekérrel, abroncsos edénnyel. Így próbálták megvédeni a termést a tolvajoktól.
A paraszti gazdálkodásban ez a nap egy fontos határnap, ekkor kell a hízót kifogni a fókából, mert abból lesz jó evő és karácsonyra levágható hízó. (1)
 Hízót nem tarunk, de azt megígérhetem, hogy az időjárást figyelemmel kísérjük és az új borra is gondunk lesz.

Forrás:
(1)Király Lajos: Somogyi népszokások I.Kiadó: Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógia Főiskolai Kar Somogy Megyei Pedagógus- továbbképző és Szolgáltató Intézete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése