2011. szeptember 23., péntek

Ígéretem szerint!

Akkor most már jöhet az almás süti!!! Igaz, ma nincsen szénhidrát napom, de a napokban találkoztam egy kedves ismerőssel a polgármesteri hivatal előtt, aki azt mondta, hogy annyit fogytam, hogy egyszerűen nem ismert meg. Mindezt a 90 napos diétának köszönhetem. Így most kicsit visszafogottan de ünnepelek!!
Azt gondolom, majd evés közben, hogy almát eszem és az gyümölcs és természetesen nem hizlal!!
 ;-)))))))))
Ezt a receptet is Rózsától kaptam, akárcsak a cukrozott citromhéj receptjét! Rózsa pedig a drága nagyitól örökölte meg. Az Isten áldja meg a kezeit.
 Ez egy giga-mega méretű süti, 15 almával, de otthon elég csak 5-6 szemből elkészíteni. Természetesen a tésztát is hozzá kell viszonyítani.
Hát íme az abszolút fogyókúrás süti!!!

Hozzávalók:
12 szem alma, 5-6 evőkanál ribizli lekvár, 4-5 evőkanál darált mandula, ehhez a hatalmas adaghoz 10 tojás-ból készítünk piskótát, némi finomítással, tehát 10 tojás, 10 kanál liszt, 10 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés cukrozott citromhéj , 2-3 evőkanál víz, 1 csipet só, vaj az edény kikenéséhez, kristálycukor a szóráshoz.

1. Az almákat meghámoztuk, a magházukat kiszedtük (almavájóval). A lekvárt összekevertük a darált mandulával.

2. Az edény alját kikentük vajjal, és bőven megszórtuk kristálycukorral. Az almákat megtöltöttük a mandulás lekvárral. A lekvárt nem kell teljesen az alma aljáig letuszkolni, mert -ahogy Rózsa mondta- így van esély arra, hogy nem folyik ki az összes lekvár, hanem belülről finoman átjárja a lekvár pikáns íze az almát.


3. Az almákat szépen sorban az edénybe ültetjük. Majd a 10 tojásból piskótát készítünk.

4. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjékhez adunk 2-3 evőkanál vizet, majd habosra verjük. Mikor már havas hegycsúcsokat ver a robotgépünk a fehérjéből, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, cukrozott citromhéjat, majd a tojások sárgáját, végül a lisztet is. Az anyukám ezt a fázist már kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal szokta csinálni. Rózsa azonban ezt is a robotgépre bízta, és láss csodát, az eredmény ugyanaz lett. Gyönyörű szép habos, krémesen lágy, isteni citromos piskóta.


5. Az edényben csücsülő töltött pocakú almákra öntöttük a tésztát és irány a sütő. Rózsa instrukciói szerint: kb 180 fokon kell sütni, míg nem jön a jellegzetes édeskés piskóta illat. No, akkor le kell venni 150 fokra és tovább sütni tűpróbáig.

Majd hasra fordítani és enni, enni, enni. Ja... esetleg egy kis tejszínhab nincs?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése