Azt gondolom, majd evés közben, hogy almát eszem és az gyümölcs és természetesen nem hizlal!!
;-)))))))))
Ezt a receptet is Rózsától kaptam, akárcsak a cukrozott citromhéj receptjét! Rózsa pedig a drága nagyitól örökölte meg. Az Isten áldja meg a kezeit.
Ez egy giga-mega méretű süti, 15 almával, de otthon elég csak 5-6 szemből elkészíteni. Természetesen a tésztát is hozzá kell viszonyítani.
Hát íme az abszolút fogyókúrás süti!!!
Hozzávalók:
12 szem alma, 5-6 evőkanál ribizli lekvár, 4-5 evőkanál darált mandula, ehhez a hatalmas adaghoz 10 tojás-ból készítünk piskótát, némi finomítással, tehát 10 tojás, 10 kanál liszt, 10 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés cukrozott citromhéj , 2-3 evőkanál víz, 1 csipet só, vaj az edény kikenéséhez, kristálycukor a szóráshoz.
1. Az almákat meghámoztuk, a magházukat kiszedtük (almavájóval). A lekvárt összekevertük a darált mandulával.
2. Az edény alját kikentük vajjal, és bőven megszórtuk kristálycukorral. Az almákat megtöltöttük a mandulás lekvárral. A lekvárt nem kell teljesen az alma aljáig letuszkolni, mert -ahogy Rózsa mondta- így van esély arra, hogy nem folyik ki az összes lekvár, hanem belülről finoman átjárja a lekvár pikáns íze az almát.
3. Az almákat szépen sorban az edénybe ültetjük. Majd a 10 tojásból piskótát készítünk.
4. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjékhez adunk 2-3 evőkanál vizet, majd habosra verjük. Mikor már havas hegycsúcsokat ver a robotgépünk a fehérjéből, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, cukrozott citromhéjat, majd a tojások sárgáját, végül a lisztet is. Az anyukám ezt a fázist már kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal szokta csinálni. Rózsa azonban ezt is a robotgépre bízta, és láss csodát, az eredmény ugyanaz lett. Gyönyörű szép habos, krémesen lágy, isteni citromos piskóta.
5. Az edényben csücsülő töltött pocakú almákra öntöttük a tésztát és irány a sütő. Rózsa instrukciói szerint: kb 180 fokon kell sütni, míg nem jön a jellegzetes édeskés piskóta illat. No, akkor le kell venni 150 fokra és tovább sütni tűpróbáig.
Majd hasra fordítani és enni, enni, enni. Ja... esetleg egy kis tejszínhab nincs?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése