2011. december 19., hétfő

Gasztroajándék 1.

Indul az ajándék gyártás! Mi mással kedveskedhetnék jobban a családomnak, mint a konyhában készül ajándékokkal! Illetve saját magam gyártott ajándékkal. Azt nem írom le, hogy kinek lesz az ajándék, mert akkor azon nyomban rájönnek és oda a meglepetés varázsa!
Az első máris a kedvencem. Három az egyben! Ez szuper!! Egy alapanyagból három féle ajándék.
A hónap sztárja: Narancs, narancs, narancs.... Kívülről befelé haladva!
I.  Cukrozott narancshéj


Hozzávalók:
6 szem narancs, 250 ml víz, 650 g kristálycukor

1. A narancsokat alaposan megcsutakoljuk meleg vízben, majd lehámozzuk.

2. A héjat szép egyforma szeletekre vágjuk. Majd egy megfelelő méretű edénybe tesszük. Forró vízzel nyakon öntjük és lassan felforraljuk. Ha felforrt, akkor leöntjük a levét. Ezt a műveletet négyszer ismételjük, hogy elveszítse kesernyés ízét.

3. Ha már negyedszerre is felforraltuk, akkor a vízből is cukorból készült szirupba tesszük és további 35-40 percig forraljuk. Vigyázni kell, mert hamar leég.
4. Én addig főztem, míg a cukor újra kikristályosodott, a narancs kissé megkeményedett. De ha korábban kivesszük, a cukor szirupból a narancs puhább marad, ki kell tenni száradni rácsra, majd megszórni kevés kristálycukorral.

II.
Narancs ízű cukor

Tulajdonképpen ez a cukrozott narancshéj mellékterméke. Az a cukor ami kikristályosodott és nem ragadt a narancs szeletkere. egyszerűen isteni finom narancs ízű. Tökéletes lesz sütikbe, bonbonba. Egy helyes kis üvegbe téve kiváló ajándék sütni szerető barátnőnek, édesanyának.


III. Ínyenc narancs lekvár

A meghámozott narancsokat már nem akartuk megenni, így gondoltam csinálok belőle inyenc narancslekvárt.

1. A meghámozott narancsok húsát kifilézzük, azaz egy éles késsel kivágjuk a narancs hártyái közül a húsát. Kicsit csepeg, kicsit ragacsos, de megéri.


2. Egy kilogramm narancshúshoz adjunk 400g kristálycukrot ( hát hiába, hol vannak már azok a mézédes görög narancsok) és egy zacskó Zseléfixet. Fűszereztem fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel. Alaposan összekeverjük és felforraljuk.

3. Ha felforrt, akkor 2-4 percig tovább forraljuk, majd az előre alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Fejre állítjuk 5 percre az üvegeket.
Csinos kis fejkendőt kötünk rájuk, kis dísz és kész is az ajándék.

4 megjegyzés:

  1. nyami nyami finom lehet nagyon

    VálaszTörlés
  2. Én is hasonlóval készülök és karácsonyi teakeverékkel is próbálkozom.
    Szilvike

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szilvike!

    Megosztanád velünk a karácsonyi teakaverék receptjét? Esteleg Last minute ajándéknak bevetjük!!!!
    Mazsola

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom, lehet, hogy a karácsony reggeli asztalon végzi reggeliként, nem jut el a karácsonyfáig ajándéknak este!!!:-)))
    Mazsola

    VálaszTörlés