2012. február 17., péntek

Csiga láz 3.rész

Amikor egy régi Fakanál újságban megtaláltam a receptet tudtam, hogy egy újabb csiga-biga lesz! Igaz, kicsit megküzdöttem vele, de sikerült. Igazából a leghálásabb közönségem a kisfiam. Őszinte és igaz! Annyit mondott:
- Ez jó, van még csiga-biga!
No ennél nekem nem kell több. Sőt mi több, mikor a konyhában álltam és próbáltam csiga formákat alakítani, ő drukkolt nekem, és közölte:
- Úgy csináld köbe-köbe (körbe-körbe)- és közben édes kis kezeivel köröket írt a levegőbe.  Így már biztosan sikerül -gondoltam és egyre csak sütöttem a csigákat Kis Mazsola kedvére!!
Eredeti nevén Hajdúsági Kacskaringó, de én csak Huncut csigafánknak kereszteltem, hogy miért, mert nem is volt olyan egyszerű a folyékony tésztából a forró olajba csigákat formázni!

Huncut csigafánk


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2,5 dkg porcukor, 4 dl langyos tej, 3 tojássárgája, 3 dkg margarin olvasztva, 5 dkg vaníliás porcukor a csigák megszórásához

1. 5 dkg lisztből az élesztővel és 1 dl langyos tejjel, és 1 dkg cukorral  kovászt készítünk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
2. Majd a maradék tej, liszt, porcukor és a tojássárgáják  hozzáadásával nagyon lágy kelt tésztát dagasztunk, végül hozzáadjuk az olvasztott margarint is.
3. Meleg helyen kelni hagyjuk és (most jön a varázslat) egy nagy tölcsérbe kevés olajat öntünk (hogy könnyedén tudjuk csurgatni a tésztát) és beleöntünk a tésztából kb egy merőkanálnyit. A tölcsér alját befogjuk és kezünk ügyébe készítünk egy forgató csipeszt. Majd a tésztát a forró olajba kezdjük engedni csurgatni, közben a csipesszel szépen lassan forgatjuk a beleengedett tésztát és csigát formázunk belőle.
Majd ha úgy ítéljük, meg, hogy elég nagy a csiga, akkor befogjuk a tölcsér végét. (néha nem ártana egy 3. kéz :-))))  Majd óvatosan megforgatjuk. 1-2 perc alatt készre sütjük.
4. Kivesszük a csigákat, alaposan megszórjuk vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése