2012. február 7., kedd

Fehérje nap ide vagy oda, de ezt meg kell sütni!!

Ezt nem lehet kihagyni! Egy régi német újságból kandikált rám ez a recept! Perec!! Perec??? Méghozzá a puha fajta! Nem lehet megunni. Elkészítése pofon egyszerű, és van valami megnyugtató abban, ahogy sodorjuk a tésztát, majd alakul, formálódik helyes kis perecekké a kelt tészta! Hmmm. Apa és Kis Mazsola imádja.

Perec


Hozzávalók:
60 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 tasak porélesztő, 3,5 dl langyos víz, 1 tasak szódapikarbóna, 1 darab tojás a perecek megkenéséhez, só, egész kömény

1. A langyos vízhez adjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A felfuttatott élesztőhöz adjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat és alaposan kidolgozzuk. 1 órát pihentetjük, míg duplájára kel.
3. A megkelt tésztából kis gombócokat formázunk, majd vékony rudacskákká sodorjuk, és pereceket formázunk belőle.
4. 2 liter lobogó forró vízbe tesszük a szódabikarbónát. (vigyázni kell, mert ki akar ugrani a víz!!!), majd takarékra állítjuk a lángot.
5. A pereceket egyenként tesszük a vízbe kb fél percre, majd kivesszük a vízből és tepsibe rakjuk. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórhatjuk sóval, vagy köménymaggal.

6. 220 fokon kb 20 percig süssük, míg gyönyörűek, és fénylő barnák nem lesznek.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése