Ez a nap a kedvencem! Hmmm... ráadásul még fehérje nap is. Hát ez egyszerűen csodás. Mi otthon "torkoskodunk"!!! Én csak fehérjét, de a család mindenféle finomságot is!
A menü:
Hagymával pácolt kacsa borban sütve
Párolt gersli
Ínyenc zöldsaláta
Párolt gersli
Ínyenc zöldsaláta
Dupla szalagos fánk
Hozzávalók:
kacsa (darabok),só, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 kis ág rozmaring, 3 dl fehérbort, só ízlés szerint
1. A kacsát beletesszük egy megfelelő méretű edénybe. Besózzuk, hozzáadjuk a negyedekre vágott hagymát, a fokhagymákat, rozmaringot és felöntjük annyi olajjal, ami ellepi kb 1 órára (de lehet egy éjszakára is, ami jelenleg nem kivitelezhető :-)))) ) hűtőbe tesszük pácolódni.
2. Az egy órás pihi után a kacsáról leöntjük az olajat, csak kb fél dl-nyit hagyunk rajta és egy megfelelő méretű lábasba tesszük a hagymák, fokhagymák és a rozmaring társaságában. Célszerű olyanba készíteni, amit utána be lehet tenni a sütőbe is, mert utálok mosogatni feleslegesen!
Öntünk rá kb 3 dl fehérbort és irány a tűzhely. Mi már kész is vagyunk! Most a tűzhely dolgozik. Puhára pároljuk!
3. Ha megpuhult (ez kb 1 óra) akkor irány a sütő, hogy szép bronz barnára piruljon. Ha van grill fokozat, akkor ez csak pár perc, ha nincs akkor kicsit több. De megéri, mert ettől lesz igazán finom. Párolt gerslivel és ínyenc zöld salátával tálalhatjuk.
Hozzávalók:
1 csésze gersli, 2 csésze forró víz, 1-2 evőkanál olaj ízlés szerint só
1. A gerslit az olajon megpirítjuk, majd felöntjük a forró vízzel.
2. Ízesítjük sóval, majd lefedve puhára pároljuk. Kb 45 perc.
Hozzávalók:
1 csomag vegyes saláta levél (nagyon finom a madársaláta, rukkola, lollo-rosso keverék), 1 paprika, 1 paradicsom, 2-3 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál joghurt, ízlés szerint só, bors
1. A zöldségeket megmossuk, és feldaraboljuk.
2. Az öntethez összekeverjük az olajat, balzsamecetet, mustár, joghurtot, ízesítjük sóval borssal.
3. A salátát az öntettel tálajuk.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dl tej, 1 zacskó porélesztő, 4 tojás, 1,5 dl tejföl, fél teáskanál só, porcukor, olaj a sütéshez
1. Az élesztőt egy deci langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, tejet, tejfölt, tojásokat, sót. Lágy tésztát dagasztunk. Kelni hagyjuk.
2. Ha megkelt a tésztánk, akkor fél cm vastagra nyújtjuk és fánk szaggatóval köröket szaggatunk. 10 percig kelni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük.
3. Porcukorral megszórjuk és baracklekvárral tálaljuk.
kacsa (darabok),só, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 kis ág rozmaring, 3 dl fehérbort, só ízlés szerint
1. A kacsát beletesszük egy megfelelő méretű edénybe. Besózzuk, hozzáadjuk a negyedekre vágott hagymát, a fokhagymákat, rozmaringot és felöntjük annyi olajjal, ami ellepi kb 1 órára (de lehet egy éjszakára is, ami jelenleg nem kivitelezhető :-)))) ) hűtőbe tesszük pácolódni.
2. Az egy órás pihi után a kacsáról leöntjük az olajat, csak kb fél dl-nyit hagyunk rajta és egy megfelelő méretű lábasba tesszük a hagymák, fokhagymák és a rozmaring társaságában. Célszerű olyanba készíteni, amit utána be lehet tenni a sütőbe is, mert utálok mosogatni feleslegesen!
Öntünk rá kb 3 dl fehérbort és irány a tűzhely. Mi már kész is vagyunk! Most a tűzhely dolgozik. Puhára pároljuk!
3. Ha megpuhult (ez kb 1 óra) akkor irány a sütő, hogy szép bronz barnára piruljon. Ha van grill fokozat, akkor ez csak pár perc, ha nincs akkor kicsit több. De megéri, mert ettől lesz igazán finom. Párolt gerslivel és ínyenc zöld salátával tálalhatjuk.
Párolt gersli
Hozzávalók:
1 csésze gersli, 2 csésze forró víz, 1-2 evőkanál olaj ízlés szerint só
1. A gerslit az olajon megpirítjuk, majd felöntjük a forró vízzel.
2. Ízesítjük sóval, majd lefedve puhára pároljuk. Kb 45 perc.
Ínyenc zöldsaláta
Hozzávalók:
1 csomag vegyes saláta levél (nagyon finom a madársaláta, rukkola, lollo-rosso keverék), 1 paprika, 1 paradicsom, 2-3 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál joghurt, ízlés szerint só, bors
1. A zöldségeket megmossuk, és feldaraboljuk.
2. Az öntethez összekeverjük az olajat, balzsamecetet, mustár, joghurtot, ízesítjük sóval borssal.
3. A salátát az öntettel tálajuk.
Dupla szalagos fánk
Hogy miért dupla szalagos? Mert olyan széles pántlika van rajta, mintha én festettem volna rá! (mondaná az Apukám)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dl tej, 1 zacskó porélesztő, 4 tojás, 1,5 dl tejföl, fél teáskanál só, porcukor, olaj a sütéshez
1. Az élesztőt egy deci langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, tejet, tejfölt, tojásokat, sót. Lágy tésztát dagasztunk. Kelni hagyjuk.
2. Ha megkelt a tésztánk, akkor fél cm vastagra nyújtjuk és fánk szaggatóval köröket szaggatunk. 10 percig kelni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük.
3. Porcukorral megszórjuk és baracklekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése