2012. március 11., vasárnap

Nagyanyáink konyhája 3. rész

Egy régi régi nagy kedvenc! Több szempontból is imádom. Olyan hihetetlen jó a tésztája, hogy mióta újra felfedeztem, csak ezzel a recepttel sütöm a tortákat. A krémmel semmi faxni, de mégis szuper. Aztán ha fel van szeletelve, akkor jön a csoda, a mágia! Nem lehet neki ellenállni. Elhatároztam, hogy ezután minden Húsvétra ezt sütöm.


Méteres kalács


Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás, 30 dkg cukor (soknak tűnik, de nem az!!), 1,5 dl olaj, 1,5 dl víz, 26 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor,
5 evőkanál kakaó, melyhez adunk még fél zacskó sütőport
A krémhez:
1 zacskó vaníliás ízű pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg rama, 7 dkg  cukor
1 zacskó puncs ízű pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg rama, 7 dkg cukor
1 tábla bevoncsoki

1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a az olajat, a vizet és a liszt és a sütőpor keverékét váltogatva.
2. A tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd a tojássárgájás keverékhez adjuk finoman keverve, nehogy összetörjük a habot.

3. Kikenünk két őzgerinc formát, majd kilisztezzük.

 A massza 2/3 részét az egyik formába tesszük. A maradék masszához keverjük a a kakaót és a hozzáadott sütőport.

4. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. kb 20-25 perc. Ha kisült, vegyük ki a formából.


5. A krémhez elkészítjük a pudingokat. Felforraljuk a tejet és hozzákeverjük egy kis tejben feloldott pudingport és a cukrot. Készre főzzük és kihűtjük.
6. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
7. A kisült tésztát szeletekre vágjuk, és elkezdjük a ragasztgatást.


Egy szelet sárga tészta, majd megkenjük rózsaszín krémmel (puncs), hozzáragasztjuk a barna tésztát, megkenjük sárga krémmel, jöhet újra a sárga tészta, majd a rózsaszín krém és így tovább, míg el nem érünk a tészta szelet feléig. Akkor kezdhetjük a második rudat. Illetve lehet egyben is készíteni (kellő méretű tálca kell hozzá). De így lesz az igazi méteres kalács.
8. A kalács külsejét a maradék krémmel bekenjük, majd a gőz felett olvasztott csokival megcsurgatjuk,vagy bevonjuk teljesen.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése