2012. január 22., vasárnap

Egy kis hagyomány január 22. Vince napja

JANUÁR 22. VINCE NAPJA
Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak. A közismert időjárási regula így hangzik:
Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.
A moldvai magyaroknál a következő változatot jegyezték fel:
     Fényes Vince, tele pince.
Ködös Vince, üres pince.
     (Bosnyák S. 1980: 119)
A Vince-napi időjárási regula a jugoszláviai magyarok körében így szól:
     Ha fénylik Vince, megtelik a pince.
Ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod.
     (Penavin 1983: 109)
A drávaszögi falvakban ún. vincevesszőt metszettek, amit a meleg szobában vízbe állítottak, s abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év termésére jósoltak. A kopácsi gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés (Lábadi 1988a: 294). Mind a vincevessző hajtatása, mind pedig a pincelátogatás a magyar nyelvterület más részein is szokás volt. A Vince-napi borral kapcsolatos hiedelemnek névetimológiás hátteret tulajdonít a kutatás a vinum ’bor’ szóval való rokon hangzás révén.
{7-119.} A Bács megyei Topolyán a várható kukoricatermésre jósoltak a Vince-napi időjárásból: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.

A jó kapolyiak szintén azt tartják, hogy amekkora jégcsapok függnek az "isztergyén" akkora cső kukorica terem. Sőt az itteni időjárás jósló regula kicsit részletesebb:
"Hogyha fényes Vince napja,
Hordó üres nem maradhat.
Hogyha Vince ködös,
a szőllőlevél vörös."(1)

Forrás
(1)Király Lajos: Somogyi népszokások I.Kiadó: Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógia Főiskolai Kar Somogy Megyei Pedagógus- továbbképző és Szolgáltató Intézete 23.p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése