2012. január 14., szombat

Friss kifli és zsemle a szombati reggelihez

Hiába a családom nem fogyókúrázóik. Igen, ettől néha kicsit nehéz, de hiába, nekik rendesen főzök és sütök is természetesen.
Kis Mazsola imádja a friss kiflit és zsemlét. Apa pedig egyenesen rajong az itthon sütött péksüteményekért, kenyerekért.
Ezekkel a kiflikkel és zsemlékkel a szombati reggelit szeretném megkoronázni.. Hmmm, kár, hogy nekem fehérje napom lesz! Ha kicsit korábban kelsz fel szombaton (;-))), reggelihez elkészül)

Kifli és zsemle a szombati reggelihez


Hozzávalók:
5 dl langyos víz, 750 g fehér liszt, 2,5 teáskanál só, 32 g vaj, 7 g porélesztő, (nekem a Lidl-s jött be) 6 g kristálycukor, 5 dkg olvasztott vaj a kiflik megkenéséhez

1. Egy megfelelő méretű tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, vajat, porélesztőt és a cukrot.
2. Ráöntjük a vizet az alapanyagokra, majd dagasztjuk kb. 15 percig. (míg csepeg az eresz, azaz lecsöppen az első izzadság csepp a homlokomról :-))))
3. Majd duplájára kelesztjük. Ma megkelt kb 16 egyenlő részre osztjuk.
4. Kis gombócokat formázunk belőlük és kelni hagyjuk őket.
5. 8 darabot szépen kinyújtunk oválisra, megkenjük olvasztott vajjal, és szépen, mint a palacsintát feltekerjük, kifli formára hajtjuk és kizsírozott tepsibe tesszük.


6. A másik 8 darabból lesznek a zsemlék.  A kiflik mellé tesszük a tepsibe. A tetejüket szépen bevágjuk és még kelesztjük 15 percig.


7. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. (ha pirosabb kifliket akarunk tovább sütjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése